HomeBlog Te hogy eszed a salátát?

Te hogy eszed a salátát?

Posted in : Blog on by : Pintér Péter

Sokan azt gondolják, a saláta egy könnyű nyári étel ,mikor hőség van, és  jól esnek a könnyebb ételek. De egészséges és laktató salátákat ősszel, és télen is fogyaszthatunk!
Igaz ami igaz, hogy nyáron könnyebb dolgunk van, hiszen minden friss zöldségég ilyenkor kapható, és ilyenkor van a „zöldség szezon”. De ki mondta hogy, ősszel, és télen nem tudunk finomabbnál finomabb zöldségeket beszerezni? És ki mondta, hogy ősszel és télen nem találunk megannyi egészséges, laktató, vitaminnal teli  zöldséget a piacon? A cékla, az édes krumpli, a sütőtök, a zeller, a különböző gyökérzöldségek tele  vannak vitaminnal, és heti egy két alkalommal az asztalunkra kerülnek.
Rengeteg variációt kipróbálhatsz, igazából csak a képzeleted tud határt szabni a saláták elkészítésében. Miről is beszélek?

Alap?

Ugye kezdődik azzal hogy milyen zöldsalátát választasz alapul a salátádnak. De nézzünk néhány fajtát, ami éppen most eszembe jut: rukkola, madársaláta, jégsaláta, a fodros szélű lollo rosso, római saláta, a bordó színű radicchio , a bébi spenót….
Aztán ha sikerült kiválasztanunk a zöldsaláta fajtáját, vagy akár többféléből is összeállíthatunk egy saját „saláta mixet”.

De itt a második kérdés! Mit tegyünk bele? Maradjunk a hagyományos, és mindenki által jól ismert: paradicsom, uborka, paprika, retek, kukorica, és esetleg lila, vagy újhagymánál? Vagy legyünk bátrabbak, és kreatívabbak, és kóstoljuk meg a saláta cukkinit, céklát, édesburgonyát, avokádót, lencsét, nyers káposztát,  esetleg epret, dinnyét, ananászt, gránátalmát? Legyetek „bátrak”, és bevállalósabbak , próbáljátok ki mindig valami újat, mert soha nem lehet tudni, hogy „KI” lesz az új kedvenc.

De még tovább megyek, akkor ez már a harmadik kérdés! Tegyük kicsit laktatóbbá, vagy sem? Itt a különböző sajtokra, vagy húsfélékre gondolok. Ugye itt is vannak a szokványosabb hozzávalók, gondolok itt a feta sajtra, a mozzarella sajtra, vagy éppenséggel a csirkemellre, pulykamellre, lazacra  vagy a tonhalra. De nézzük mi jöhet még szóba: kecskesajt, gorgonzola sajt,  juhsajt, grillezett tofu, cous-cous, füstölt kacsa-libamell szeletek, heringgel.

Mivel “locsolod” meg?

Viszont még mindig nincs vége a kérdések sorának, dresszinggel, vagy olajjal, jaj, az ecetet majdnem elfelejtettem. Ugye az öntetek közül is vannak a hétköznapibbak : joghurtos, zöldfűszeres, balsamico, koktél, ezer sziget. De vannak a különlegesebbek: mézes mustáros, céklás (almával, tormával), medvehagymás, avokádós, szardíniás (citrommal, kapribogyóval), nagyon hosszú a sor.

De beszéljünk az olajokról, és az ecetekről utoljára. Az olajok közül mindenki ismeri az : olívaolajat, a tökmagolajat, repceolajat, bazsalikomolajat, vagy talán még a  chili olajat. Rengeteg féle van forgalomban, néhány igazi érdekesség: citromolaj , dióolajat, szőlőmagolaj, szezámmagolaj, mogyoróolaj, de már volt szerencsém bogáncsolajhoz is.

Akkor járjuk körbe az utolsó nyitott kérdést, az ecet kérdését.  Ugye itt is vannak a jól ismert ízek, mint például : almaecet, borecet, balzsamecet, tárkonyecet,  Az ecetek között is vannak olyanok, amit kevesebben ismerünk: gránátalmaecet, málnaecet , áfonyaecet.
A jó ecetnek már az illatából felismerhető, mely gyümölcsből készült, ízleléskor pedig egyértelműen éreznünk kell az alapanyag ízét.  Természetesen ezek az olajok ,és ecetek nem találhatóak meg minden vendéglátó egységben, éppen ezért, azt javaslom hogy otthon próbáljátok ki, és fogyasszátok.
Én csak olyan, ecet és olaj megvásárlását javaslom, ami nem műanyag üvegben kerül forgalomba. Próbáljatok ki minél több új ízt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk a látogató élményének javítását segítő "sütiket" használunk. Elfogadod? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás